Ik voel mij thuis

Ik voel mij thuis in de gemeente. Ik bezoek mijn gemeente omdat ik mij thuis voel. Zodra ik mij niet meer thuis voel in mijn gemeente, ben ik vrij om een andere gemeente te bezoeken. Ik ga dan net zo lang door met zoeken totdat ik de plek gevonden heb waar ik mij thuis voel. Is dat een goede geestelijke houding? Wanneer voelen mensen zich thuis in een gemeente? Als zij goed opgevangen worden en voldoende aandacht van de broeders en zusters krijgen?  Als zij in die gemeente kunnen doen, wat zij goed en leuk vinden?  Als de voorganger lief is en af en toe contact met hen heeft?  Als zij een gepaste taak in de gemeente hebben? Als zij geen strijd hebben als lid van de gemeente?

Wanneer voelen sommigen zich niet thuis in de gemeente ? Als zij niet ongehuwd mogen samenwonen? Als de preek van de voorganger hen persoonlijk op hun fouten aanspreekt, ook al kent die voorganger hen niet en heeft hij geen weet van hun zonden? Als de voorganger onverbloemd over de waarheid predikt?
Anderen voelen zich niet thuis als de voorganger gelovigen die gezondigd hebben, vergeeft en herstelt of naar hun mening te snel herstelt. Sommigen hebben de gemeente Gods verlaten omdat de voorganger over geld sprak en/of het offer aankondigde.
Er zijn nog veel meer drogredenen waarom mensen hun gemeente verlaten. Mensen die hun gemeente willen verlaten, kunnen voldoende argumenten aanvoeren waarom zij zich niet meer thuis voelen in die gemeente.

Wie op grond van bovengenoemde redenen zijn gemeente verlaat, is niet goed bezig. Die persoon moet echt tot bekering komen en God met het gehele hart liefhebben.

Een wedergeboren kind van God zal de gemeente niet zomaar verlaten. Wie tot bekering komt, heeft de Heer Jezus als Heer en Heiland aangenomen. U krijgt de gemeente van de Heilige Geest om op te groeien tot de volle mannelijke rijpheid. U zult de gemeente trouw zijn en blijven in voor – en tegenspoed. In tijden van strijd en in tijden van overwinning. In tijden waarin u zogenaamd niet gezien wordt. Ook als u niet de taak krijgt die u voor ogen had. U bent zeer verbonden aan uw gemeente en u strijdt de goede strijd des geloof in en met uw gemeente. Niemand, geen mens, kan u uit uw gemeente halen. De voorganger, de pastora en anderen zijn door God, de Heilige Geest, aan u gegeven. U bent dan nauw verbonden aan de Heer en aan uw gemeente. U bent geworteld in uw gemeente. 

Het gaat dus niet om thuis voelen, dat is een on-Bijbelse uitdrukking, dus niet geestelijk. 

Weglopen om eerdergenoemde redenen hoort er echt niet bij. Wij zijn van de gemeente of wij ons thuis voelen of niet. Wie tot de gemeente van God behoort, zal blij zijn en vrede hebben, ook in tijden van geestelijke en lichamelijke strijd. 

share