Uitdaging

Wat is op dit moment de grootste uitdaging voor de mensheid, dus ook voor de gelovigen? Juist nu in deze benauwde tijd, waarin angstwekkende gebeurtenissen plaatsvinden.  Meer dan ooit, meer dan door de Tweede Wereldoorlog, wordt het bestaan van de mensheid bedreigd. In de Tweede Wereldoorlog werd er voor een groot deel gevochten tegen een zichtbare, tastbare vijand. 

Iemand die de Tweede Wereldoorlog overleefd had, vertelde mij over de angstwekkende, mensonterende bombardementen op de stad Rotterdam. Velen weten nog van de verschrikkelijke dingen die gebeurd zijn in die oorlog. Er zijn heel veel mensen, waaronder miljoenen Joden, gedood.

We zijn plotseling in een andere oorlog verzeild geraakt; een wereldwijde epidemie, een pandemie. Een totaal andere oorlog dan de Tweede Wereldoorlog. Terwijl ik dit artikel schrijf, zijn er wereldwijd meer dan 190.842  doden gevallen. Het lijkt wel de Derde Wereldoorlog en voor geestelijke mensen is dat misschien ook wel zo. Maar het is een andersoortige oorlog, een oorlog tegen een onzichtbare vijand, die onder andere in ziekenhuizen, IC ’s en laboratoria gevoerd wordt. In de laboratoria zijn onderzoekers naarstig op zoek naar een vaccin.

Deze onzichtbare vijand is angstaanjagend. Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Het gevolg is, dat angst regeert. Mensen die klachten hebben zoals hoesten, keelpijn, leven in angst. Ze denken, ik kan het hebben. O, wat erg. Feit is dat juist in deze periode er veel mensen zijn met lichte griepverschijnselen. Dat is normaal voor deze tijd. De nieuwe omstandigheden zorgen voor veel angst.
Daarom kom ik tot de conclusie dat de voornaamste uitdaging, ook voor kinderen Gods, de strijd is tegen vrees en angst. De strijd tegen vrees en angst is een eeuwenoude strijd, een eeuwenoude geestelijke oorlog. Zegt de Bijbel niet vaak: “Vrees niet.” Die oproep om niet te vrezen is duizenden jaren oud, maar nu zeer actueel. We zien wat er om ons heen gebeurt. We zien dat velen ziek zijn, niet vanwege lichamelijke ongemakken, maar vanwege vrees en angst. Mensen raken depressief en hebben door vrees geen hoop. Relaties gaan door vrees stuk. Velen raken verstrikt in een sociaal isolement. Vooral zij die alleen wonen en/of in een verzorgingshuis verblijven. Dan vooral slaat vrees toe als een meedogenloze macht.

Laten we de uitdaging oppakken en angst en vrees aanvallen en uitbannen. We moeten niet toestaan dat vrees overheerst en ons regeert.
De overwinning is geloof. Vrees niet, geloof alleen, zingen wij. Geloof verslaat vrees. Eigenlijk is het geloof, het enige dat vrees kan verslaan. Maar voordat geloof vrees kan verslaan, moet u eerst weten waarvoor u vreest.
Bijvoorbeeld: U vreest voor een aanval van corona, dan zegt geloof: Ik geloof dat corona mij niet bereikt of ziek maakt. 

Dus ons motto is: Vrees niet, geloof alleen.

share