De grote samenkomst

“Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft”, meent het kabinet.

Bovengenoemde woorden zijn duidelijk, maar zeer teleurstellend. Niet alleen voor de grootschalige festivals van de wereld, de grote bruiloften, de begrafenissen, maar ook voor de grote kerkelijke samenkomsten. Ik denk niet alleen aan de Maranathakerk met zijn honderden bezoekers, maar ook aan de Dome van pastor Holder, de grote kerken in plaatsen zoals Urk,  Veenendaal, Barneveld. De corona-aanval is een aanslag op ons kerkelijk leven, op de gemeenschap van de gelovigen, op de grote conferenties en concerten van de gelovigen. 

Alles is veranderd. De wereld is in één klap veranderd. De lege kerken raken mij het meest; de plaatsen waar velen samenkwamen om God te dienen en te verhogen. De vijand, in de vorm van het coronavirus, denkt gewonnen te hebben.

Maar is dat wel zo? Het geloof vieren wij met elkaar, maar het blijft een persoonlijke zaak, een persoonlijke relatie met God. Praktisch alle gelovigen, de broeders en zusters, zijn juist in deze tijd zeer versterkt in hun geloof. Zij vertrouwen, sommigen zelfs krachtiger dan voorheen, op de Here, hun God. Trouwens, wij weten dat de kerk, de gemeente van Christus, niet bestaat uit gebouwen. Wij, de gelovigen, zijn de kerk, de gemeente. De gemeente bestaat niet uit een gebouw met mensenhanden gemaakt, maar uit mensen die de Heiland der wereld in hun leven hebben toegelaten en in hun hart gesloten hebben. 

Dus ook al worden wij door het coronavirus verhinderd om samen te komen in onze prachtige kerkgebouwen, de gemeente van Christus is springlevend; meer dan ooit. De gemeente is in deze 21e eeuw nog nooit zo krachtig geweest, terwijl ze niet eens in een gebouw samenkomt. Er wordt overal gezongen, naar gospelsongs geluisterd, het Woord wordt via de media, via livestream verkondigd. Er worden vele woorden van God, Bijbelteksten, via Facebook, Instagram,  Whatsapp, enzovoort verzonden. Het is niet bij te houden hoeveel bemoedigende teksten over de hele wereld verzonden worden. Er wordt heel veel gebeden; meer dan er eerder in de 21e eeuw gebeden is. De livestreamuitzendingen worden door velen bekeken, meer dan ooit. De gemeente is echt springlevend. Het gaat goed met ons. Inderdaad, wij worden zwaar vervolgd door corona, maar wij staan er, wij zijn er en wij leven en aanbidden onze God. Tenslotte, velen die de Heer verlaten hadden, zijn teruggekeerd tot het geloof.

share