De smalle weg

Al de preken, toespraken en verhandelingen van onze geliefde Heiland waren opbouwend, vermanend of bemoedigend. De Heer wilde met Zijn krachtige, directe woorden de ziel en de geest van de mensen bereiken.

Een van zijn krachtigste preken over het leven op aarde van een kind van God was Zijn verhandeling over de brede en de smalle weg. Die vindt u in Mattheüs 7 vers 13 en 14 (BasisBijbel): “Jezus zei tegen zijn leerlingen:Ga binnen door de smalle poort. Want de poort naar de dood is wijd, en de weg daar naartoe is breed. En er zijn heel veel mensen die die weg nemen en door die poort binnengaan.Maar depoort naar het leven is nauw, en de weg daar naartoe is smal. Er zijn maar weinig mensen die die weg en die poort vinden.”

In deze verhandeling gaat het, samengevat, over belangrijke facetten van het geloofsleven van Gods kinderen, over discipel schap, de wandel met God en zelfverloochening. Wie met God wil wandelen, moet zich op de smalle weg begeven. Wie op de smalle weg wil komen, moet door een nauwe, enge poort gaan. De Heer zegt dat weinigen die weten te vinden. Dat klopt, die poort is Jezus en dat weinigen door die poort gaan, weten we ook. De meeste mensen verwerpen de smalle weg naar God die loopt door Jezus Christus. Jezus is de weg.

Een kind van God wandelt of behoort te wandelen op de smalle weg. Let wel, alleen op de smalle weg. We kunnen niet op de smalle weg én op de brede weg wandelen. Dat is ongepast. Toch zijn er sommigen  die denken dat ze twee heren kunnen dienen. Ze willen graag genieten van de verkeerde dingen die de leugenachtige wereld biedt en daarnaast een kerk bezoeken, maar dat werkt niet en zet geen zoden aan de dijk.

Op de brede weg voeren zonde en de tegenstander de boventoon. Velen volgen die weg. Om op die brede weg te komen, gaan mensen door de wijde poort. Die wijde poort leidt naar de brede weg die naar de ondergang van mensen gaat.

De smalle weg leidt ten leven. Jezus, onze Heer, is op de smalle weg te vinden. Wie Hem wil zien en ontmoeten moet op die smalle weg lopen, elke dag. Let niet op de strijd en moeilijkheden op de smalle weg. Blijf zien op Jezus. Hij heeft alles onder controle op die weg.

Eenieder komt voor de twee poorten te staan: de nauwe en de wijde poort. Dan moeten we kiezen tussen die twee. Wat is dan uw keuze?

IK KIES DE WEG VAN JEZUS. U TOCH OOK?

share